Opleiding Built Environment: Geef jij jouw samenleving vorm?
Opleiding

Opleiding Built Environment: geef jij jouw samenleving vorm?

Geef jouw samenleving vorm

Dat jij nu dagelijks zoveel verschillende aantrekkelijke dingen kunt ondernemen komt doordat er bewust wordt nagedacht over de vormgeving en functie van locaties en bereikbaarheid van deze activiteiten. Wist je dat er in jouw regio dagelijks honderden mensen bezig zijn met het realiseren van deze schijnbaar vanzelfsprekende dingen?

De simpele oplossingen voor het verbeteren van de bereikbaarheid kennen we allemaal wel. Gewoon extra asfalt, bredere wegen en weg zijn de files. Was het maar zo simpel....wie ooit in een Amerikaanse stad is geweest zal al gemerkt hebben dat een drankje drinken op een terras met honderden auto’s die langs je broekspijp razen niet zo aantrekkelijk is."

Mobiliteit en ruimte

Je bent vast jong en dynamisch; je houdt niet van een saai bestaan. Vrijwel elke dag onderneem je iets, bezoek je meerdere plekken en plaatsen. Via facebook en twitter houd je je vrienden en familie dagelijks op de hoogte van alles wat je meemaakt. Je loopt, pakt de fiets, gebruikt het OV of stapt in de auto. Op weg naar school, werk, sportveld of misschien naar het café. Wat je doel ook is, je wilt er meestal zo snel mogelijk en - zonder al te veel 'gedoe'- aankomen. Soms ga je 'fluitend' naar werk of school. Dan heb je misschien goed geslapen of goed gegeten. Dat heb je gelukkig voor een groot deel zelf in de hand. Soms lijk je ook mazzel te hebben....

Vorm geven aan de samenleving

De zon schijnt niet alleen, maar het verkeer zit ook mee, de aansluiting van jouw bus op de trein is perfect, je fietst gezellig samen met je vrienden en vriendinnen naar het centrum of maakt gebruik van een van de winkels en horeca op en rond het stationsplein. Deze dingen merk je misschien niet zo bewust op, maar de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid zijn mede bepalend voor dat 'blije' gevoel en ze zijn niet zo vanzelfsprekend. Een goede bereikbaarheid is dus belangrijk maar als je ergens bent wil je ook ongehinderd kunnen genieten zonder last te hebben van het verkeer. Dit is het spanningsveld waar experts op het gebied van mobiliteit en ruimte dagelijks hun uitdaging zoeken. Mobiliteit en ruimte is dus meer dan files, bussen, verkeerslichten en asfalt. Als expert mobiliteit en ruimte geef je vorm aan de samenleving als geheel en bepaal je mede hoeveel activiteiten je vrienden en familie dagelijkse op facebook kunnen plaatsen. Daarmee geef je dagelijks invulling aan wat wij onder Shaping Society verstaan.

Soorten opdrachten voor Shaping Society-werkers

Het denken in mogelijkheden is iets wat Shaping Society-werkers kenmerkt. Hun werk is altijd uitdagend, want het is in feite steeds een puzzel die moet worden opgelost. Alles moet kloppen. En nieuwe situaties zijn eigenlijk weer andersoortige puzzels. Stel je eens een groot groen grasveld voor onder een strak blauwe hemel... . Met aan jou de opdracht te zorgen voor het ontwerp van een ideale stadswijk op die plek. Krijg je al ideeën? Of kom jij meer in beweging als je een opdracht krijgt om de fiets te gaan promoten in het buitenland? Met alle regelgeving rondom veiligheid, wegontwerp en voorlichting die daarbij komt kijken? Er zijn nog tal van andere situaties en puzzels die om oplossingen vragen. Misschien voel jij je meer aangetrokken tot het vinden van technische oplossingen voor alledaagse problemen als verkeersdoorstroming in de stad of op de snelweg. Of misschien ben jij de man of vrouw die liever oude stadskernen moderniseert. Hoe dan ook. Als je oog hebt voor de beleving van mensen, voor de mogelijkheden in de ruimte en de maatschappij of als je oog hebt voor de benodigde techniek, surf dan eens verder op deze site.

'Shaping Society'-werkers

Let wel, 'Shaping Society'-werkers zijn ondernemende types die de wensen van mensen als uitgangspunt hanteren voor hun werk. Het zijn slimme mensen die het leuk vinden om de aller-allerbeste oplossing te zoeken voor vraagstukken rondom verplaatsingen van mensen en goederen en die tegelijkertijd de ruimte en leefomgeving zo mooi mogelijk willen vormgeven. Daarbij moeten ze constant op zoek gaan naar creatieve oplossingen omdat ze in hun werk met heel veel dingen rekening moeten houden. Het gaat namelijk niet alleen om het bedenken van beleid en het tekenen van voorstellen die er mooi uitzien. De voorstellen moeten ook betaalbaar zijn en een optimale leefbaarheid mogelijk maken! En het gaat ook om het vinden van duurzame oplossingen die tegelijkertijd de bereikbaarheid van steden en bedrijven en de veiligheid van mensen garanderen.

De opleiding Shaping Society

Een opleiding voor 'Shaping Society'-werkers leert studenten om vraagstukken van allerlei aard aan te pakken. Dat betekent dat studenten leren onderzoeken, leren over de randvoorwaarden die de overheid stelt, leren samenwerken en leren plannen en ontwerpen. Je verwerft in de eerste twee studiejaren veel kennis en leert in groepen te werken aan verschillende soorten praktijkopdrachten. Je krijgt een persoonlijke coach die jou helpt te ontdekken waar jouw kracht en passie liggen binnen het omvangrijke terrein van Shaping Society. Misschien dat je aan het einde van je studie dan net als onze huidige studenten zelfs wordt uitgenodigd om naar Canada te komen om je ideeën te presenteren!

;