Internationale excursie Praag
Opleiding

Internationale excursie Praag

Tussen 8 – 12 oktober is een groep tweedejaars studenten logistiek op excursie geweest naar Praag (Tsjechië). De lange busreis (ca. 12 uur) was al snel vergeten na de eerste leuke excursies: de Metrans terminal en Skyport.

De Metrans terminal is één van de grootste containerterminals in midden-Europa met een capaciteit van 17.500 TEU en heeft rechtstreekse verbindingen met o.a. Rotterdam, Hamburg en Poznan. Per bus zijn we het terrein opgeweest om de operaties met eigen ogen te zien. Skyport is gevestigd nabij het vliegveld en zorgt voor de bevrachting en ontlading van vele vrachtvliegtuigen. Een grote verscheidenheid aan goederen: van levende vogels tot Lego en van auto-onderdelen tot medicijnen wordt op en van vliegtuigpallets geladen met behulp van een immense kraan, een inmiddels uniek exemplaar. Het verschil tussen stukproductie en massaproductie werd perfect ge-illustreert tijdens de bezoeken aan de Ruckl glasfabriek en de Budweiser Budvar brouwerij. Daar waar elke vaas en elke beker geblazen wordt en de vakkundigheid van de blazer van groot belang is bij het glasblazen, draait het vooral om volume bij de Buwdweiser brouwerij. Het hoofd logistiek kwam bovendien uitleg geven over de aanpassingen die gedaan zijn om de logistieke operaties efficiënter te laten verlopen.

Uiteraard was er ook genoeg tijd voor ontspanning: een stadswandeling met gids en samen aandachtig toeschouwer zijn van een ijshockeywedstrijd. De week eindigde met enkele automotive excursies bij Skoda en Volkswagen. De gestroomlijnde productie bij Skoda en het contrast tussen de eindassemblage en het walsen van platen staal gaven een kijkje in de vele operaties die daar worden uitgevoerd. Het state-of-the-art warehouse van Volkswagen waar vrijwel alle modaliteiten werden beladen was een waardige afsluiting van een fantastische week.

35AB43CC

;