Jaarlijks wordt zo'n €180 miljoen aan medicatie weggegooid
Opleiding

Jaarlijks wordt zo'n €180 miljoen aan medicatie weggegooid

Wat doe jij met je ongebruikte medicatie? Jaarlijks wordt er namelijk ruim 180 miljoen aan medicatie weggegooid!

Recent onderzoek, gehouden door vierdejaars studenten aan de minor Modern Business in a Changing World, toont aan dat maar een derde van de Nederlandse populatie overbodige medicatie op een fatsoenlijke manier verwerkt. De overige mensen gooien de medicatie simpelweg weg via het grofvuil, of spoelt het door via het toilet of de wasbak. Dit leidt tot voor serieuze problemen voor het milieu, maar ook onze waterwerken.

De studenten hebben ook geanalyseerd wat de waarde van deze teruggebrachte medicatie is; wat neerkomt op ongeveer €120 miljoen per jaar. Echter is dit maar eenderde van de totale hoeveelheid ongebruikte medicatie. De totale waarde hiervan ligt in totaal op zo'n €360 miljoen, waarvan de helft zelfs nog steeds bruikbaar is.

Een deel van de minor omvat ook dat de studenten pilots moeten opzetten om de gedachtegang van de bevolking te veranderen. De aankomende weken zullen de studenten verschillende manieren testen om het bewustzijn te beïnvloeden, om er zodoende voor te zorgen dat meer medicatie terug gebracht gaat worden. Verder praten de studenten ook met een grote Nederlandse supermarktketen, om in alle filialen boxen neer te zetten waar de medicatie in achter kan worden gelaten. Hiermee vergroten we de mogelijkheden om medicatie terug te brengen; om zodoende hopelijk meer medicatie weer in de (gebruikte) omloop te krijgen.

Voor meer informatie, alsook een video over het onderzoek: https://lcb.nu/nederland-gooit-jaarlijks-bijna-e180-miljoen-aan-bruikbare-medicatie-weg/

Het onderzoek is voor het derde jaar uitgevoerd, in samenwerking met Logistics Community Brabant, en onderzoekt de bereidwilligheid van de bevolking om hun overbodige medicatie in te leveren voor hergebruik. Uitvoering wordt gedaan door studenten die bovenstaande minor volgen, hun stage doen alsook alumni van de Logistics opleiding van Breda University of Applied Sciences.

 

lcb

;