Lectoraat Urban Intelligence: verbinden van kennisinnovatie en mobiliteitsbeleid
Opleiding

Kick-off lectoraat Urban Intelligence

Video Breda NU
Bekijk het interview met Paul van de Coevering (Breda Nu)

Urban Intelligence

Nieuwe onderzoeksmethoden en –technieken zoals dataverzameling door middel van GPS tracking en GSM data maar ook de inzet van Virtual Reality bieden nieuwe kansen voor het verduurzamen en evalueren van ons mobiliteitsbeleid. Toekomstmuziek? Welnee, deze technieken zijn er al enige tijd. De uitdaging is om deze innovatieve technieken en methoden zodanig in te zetten dat ze optimaal bijdragen aan het verbeteren van ons beleid. Dat is ook direct het doel van het nieuwe lectoraat Urban Intelligence, een structurele samenwerking tussen NHTV en de provincie Noord-Brabant. Bekijk de presentaties van de dag in de bijlage.

In hoeverre kunnen we Virtual Reality inzetten om de beleving van verschillende infrastructurele en ruimtelijke maatregelen te evalueren?

 

IMG_20160615_180530906 
Cycle SPACES - Cycle SPatial Awareness Context Experience Simulator (NHTV - Atlantis Games Breda)

IMG_1562 
VR auto simulator (Witteveen+Bos)

NHTV samsung Gear 
VR - Samsung Gear toepassingen (NHTV - International Game Architecture & Design)

 

Hoe kunnen we de BIG data die voortkomt uit GPS tracking en GSM data inzetten en combineren met conventionele data ter verbetering van multimodale verplaatsingen en monitoring van ons mobiliteitsbeleid?

 

IMG_1590
Ronald Kager (Studio Bereikbaar) - Tracking data & Ketenmobiliteit

Picture6
CyclePrint (NHTV) - potentiekaart van snelle fietsroute 

Picture2
CyclePrint (NHTV) - Herkomstbestemmingsrelaties fietsers inzichtelijk 

Terugblik evenement

Op 15 juni presenteerden Paul van de Coevering (lector) en zijn team de opzet en ambities van het lectoraat Urban Intelligence. De bezoekers werden meegenomen in state-of-the-art onderzoek en toepassingen van Virtual Reality en GPS tracking. In de welkomsthal toonden NHTV en partners innovaties op het gebied van Virtual Reality en Big Data. Leo Kemps opende namens het managementteam van Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit de bijeenkomst.

Paul van de Coevering vervolgde de bijeenkomst met een inspirerende lectorale rede over het verbinden van kennisinnovatie en mobiliteitsbeleid en ging daarbij dieper in op de relevantie, opzet en ambities van het lectoraat Urban Intelligence. Na de lectorale rede van Paul van de Coevering nam Joost de Kruijf (NHTV) het woord over en ging dieper in op het onderzoeksprogramma Cycle Intelligence. Dit onderzoeksprogramma richt zich op innovaties die steden en professionals direct helpen om grip te krijgen op hun fietsambities, toegepast wetenschap waarin het gebruik van Virtual Reality en GPS data centraal staat. Ronald Kager (Studie Bereikbaar) nam de bezoekers vervolgens mee in de nieuwe mogelijkheden voor mobiliteitsbeleid die analyses van GPS-data met zich meebrengen en wat dit kan gaan betekenen voor de ambities van Multimodaal Brabant.

Gedeputeerde Christophe van der Maat (Provincie Noord-Brabant), Hein van Oorschot (College van Bestuur NHTV) en Leo Kemps (Academiedirecteur NHTV) verzorgden de afsluitende toespraken richting de bezoekers en lector Paul van de Coevering. Hierna volgde het officiële tekenmoment, de champagne en een gezellige afsluitende borrel.    

IMG_1604 IMG_1608 IMG_1592 IMG_1617 
Christophe van der Maat    Hein van Oorschot            Leo Kemps                   Paul van de Coevering

IMG_1618

IMG_1623 

Tot slot willen wij alle partners en bezoekers bedanken voor hun bijdrage en interesse in de kick-off van het Lectoraat Urban Intelligence.  

 

 Impressies van de dag

IMG_1565 IMG_1569
IMG_1566 IMG_1572

IMG_1564 IMG_1574

IMG_1562 IMG_1579

IMG_1563 IMG_1576

IMG_1570 IMG_1585

IMG_1587 IMG_1628

IMG_1631 IMG_1632

IMG_1637 IMG_1641

IMG_1636 IMG_1639

IMG_1640

Bekijk de presentaties uit de lectorale rede in de bijlage!

;