Logistieke excursie Barcelona najaar 2018
Opleiding

Logistieke excursie Barcelona najaar 2018

Net als in vorige jaren, maakte in het najaar van 2018 een groep tweedejaars studenten een excursie naar Barcelona waar bedrijven op het gebied van de logistiek werden bezocht. De excusrie werd begeleid door twee docenten met ruime ervaring in Barcelona.

Na aankomst in het eenvoudige, maar schitterend gelegen hostal, werd er eerst een boottocht gemaakt door de haven van Barcelona. Deze bestaat uit meerdere onderdelen zoals een jachthaven, cruiseterminals alsook een vrachthaven met onder andere container terminals, bulkopslag en mogelijkheid tot doorvoer van auto's.

Tijdens de dagen die volgde werden bezoeken gebracht aan de volgende bedrijven:

Honda Motor Europe Logistics

1

Een bedrijf met een Europees Distributie Centrum (EDC) van motorfietsen en scooters alsmede de bijbehorende onderdelen. Van hieruit worden motoren en aanverwante producten gedistribueerd over heel Zuid Europa.

Daarnaast is er een assemblage fabriek van de Montesa trial bikes. Deze cross motoren worden handmatig in elkaar gezet en individueel getest op een testbaan.

Lear Corporation

2

Dit van oorsprong Amerikaanse bedrijf houdt zich bezig met het produceren van complete autostoelen en elektrische systemen. In 2017 kwamen ze op plek 148 in de ‘Fortune 500’ dankzij hun omzet van maar liefst 20,5 miljard dollar. Het bedrijf is gevestigd vlak naast Nissan waaraan ze de stoelen leveren volgens het ritme (tact time) waarop Nissan haar auto’s produceert. Interessant om te zien hoe die twee bedrijven op elkaar ingespeeld zijn.

Damm SA

3

Damm is een Catalaanse bierbrouwer, die naast bier nog meer merken exploiteert. Damm S.A. heeft een bronwatermerk "Veri", waarvan het water wordt gewonnen in de Pyreneeën. Daarnaast zijn er nog veel meer merken die onder Damm vallen. Maar het is toch het brouwen van bier waar de oorsprong ligt en wat verre weg de grootste afzetmarkt is voor het bedrijf. Zo hebben ze twintig verschillende biermerken die, gecombineerd met de andere dranken, in meer dan 85 landen gedronken worden.

De brouwerij gelegen naast het vliegveld van Barcelona (El Prat) is één van de meest moderne bierbrouwerijen in Europa. Er zijn enkel nog maar werknemers ter ondersteuning van de machines en de automatische voertuigen (AGV’s). Het proces van inname van lege flessen, schoonspoelen en weer vullen van de flessen t/m het pallettiseren en vervoeren van het gereed product richting de vrachtwagens is volledig geautomaitseerd.

Distriport in Le Boulou

Dit overslagstation, net over de grens met Frankrijk, werd bezocht om te zien hoe wegvervoer gecombineerd wordt met het (lange afstand) vervoer per spoor. Er werd een innovatieve laadtechniek gedemonstreerd waarbij elk type container in de treinen vervoerd kan worden.
De vervoerder Ewals Cargo en de railoperator VIIA waren tevens aanwezig.

Ewals Cargo Care

4

Ewals Cargo Care is een Nederlands transport bedrijf dat in 1906 is opgericht. Ze zitten verspreid over heel Europa, waaronder dus ook Spanje. Middels intelligente systemen, processen en continue innovatie biedt Ewals onconventionele logistieke oplossingen voor haar klanten. Ze maken gebruik van hun vloot Mega Huckepack en een multimodaal netwerk om via weg, water en spoor de beste multimodale oplossing voor vracht te creëren.

 

VIIA

VIIA is een spoorwegonderneming die multimodaal opereert. Als pionier in hun vakgebied, bieden ze klanten een innovatieve, economische en verantwoorde methode voor het transport van goederen, waarbij het ritme van het treinverkeer wordt gecombineerd met de flexibiliteit van de weg.

Codorníu

Naast de logistieke bedrijven werd tijdens de reis ook aandacht geschonken aan de
rijke Catalaanse cultuur, onder andere door een bezoek aan Codorníu, een producent van cava (Spaanse mousserende wijn). Het is een familiebedrijf, prachtig gegelegen buiten Barcelona.

Bici

De excursie werd afgesloten met een fietstocht door de stad. Het was een leerzame week waarbij een kijkje is genomen in de logistieke praktijk van een ander land. Een mooie en aangename aanvulling op de theoretische kennis.

;