Met de trein naar Zwolle: Nationale Vekeerskunde Congres (NVC) 2016!
Shapers

Met de trein naar Zwolle: Nationale Vekeerskunde Congres (NVC) 2016!

Op 3 november vond het Nationaal verkeerskundecongres 2016 plaats in Zwolle. Het is een jaarlijks congres waarbij verkeers- en mobiliteitsexperts elkaar kunnen ontmoeten, kennis kunnen opdoen en kennis kunnen delen. Uiteraard mocht de NHTV niet ontbreken op dit congres. Zo was Ineke Spapé dagvoorzitter, stond derdejaars student mobiliteit Matthijs Hidding met een enquête op het congres en heeft Hidde Westerweele deelgenomen aan alle activiteiten, van presentaties tot discussie rondes en workshops.

Kennis delen

Sinds begin september voert Matthijs een onderzoeksstage uit voor het lectoraat mobiliteitsmanagement (LeMoMa). Het lectoraat mobiliteitsmanagement richt zich op een aantal kern thema's; multimodaliteit (1), (onbewuste) gedragsbeïnvloeding (2) en ondernemen in mobiliteit (3). Daarbinnen zijn de 6 V's van groot belang: voorkomen, verlaten, verminderen, verduurzamen, verkorten of veranderen (van verplaatsingsbehoefte of vervoersvraag). Het ontwikkelen van een kennisportal mobiliteitsmanagement is voor NHTV in samenwerking met het Ministerie van I&M een van de doelen van het lectoraat. De onderzoeksvraag van Matthijs Hidding zijn stageonerzoek is: 'Wat zijn de 100-mobiliteitsmanagement vragen en overkoepelende thema’s van het kennisportal?' Voor het beantwoorden van deze vraag is het van belang dat hij vooral veel professionals uit het vakgebied mobiliteit spreekt. 

En waar vind je nou veel mobiliteitsexperts? Juist, op het Nationale Verkeerskunde Congres (NVC), ruim 400 verkeersprofessionals waren hier aanwezig! Tijdens het NVC heeft Matthijs rondgelopen met een zelf ontwikkelde enquête gericht op zijn onderzoeksvraag en deze in laten vullen door de aanwezige professionals. Door met veel professionals te spreken heeft hij naast ingevulde vragenlijsten vooral ook andere standpunten en meningen gehoord. Daarnaast heeft Matthijs zo ook nieuwe mensen leren kennen, netwerk is van belang in het begin van je carrière! Mocht je nou benieuwd zijn naar het onderzoek van Matthijs blijf Shaping Society dan volgen, rond15 december zijn de resultaten van het onderzoek bekend.

Kennis opdoen

Hidde Westerweele heeft interessante presentaties bijgewoond over: samenwerken, de bijdrage van de verkeerskundige in de balans tussen de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van steden, verkeersveiligheid & Virtual reality en wat er met fietsdata kan worden gedaan. Deze presentaties sluiten aan op werkzaamheden van de NHTV, zoals: Het lectoraat Urban Intelligence, CyclePRINT, Cycle SPACES en Walking SPACES. Op het congres was het ook mogelijk om door virtuele werelden te lopen en te fietsen. Op het parkeerterrein van het congres was het zelfs mogelijk om in een zelfrijdende auto (de WePod) te zitten!

Het congres werd afgesloten door Maarten van Rossum, die op gevatte wijze een aantal pijnpunten van de Nederlandse infrastructuur blootlegde in de week van de Amerikaanse presidentverkiezingen. In de afsluitende zin gaf Maarten van Rossum wel toe dat wij als Nederlanders harstikke trots mogen zijn, als we onze infrastructuur vergelijken met die van de Verenigde Staten.

Impressies van de dag!

8

3

1

10

9

2

6

 

 

;