NHTV studenten vallen in de prijzen tijdens Next Mobility Hack
Shapers

NHTV studenten vallen in de prijzen tijdens "The next mobility hack!"

Auteur Jelle Rijnberg

1

Video 1: Waarom de mobility hack - The Mobility Movie

Challenge

De mobility challenge die wij gekozen hadden, ging over een OV ‘explosie’ tussen Tilburg Centraal Station en Stappengoor (gelegen aan de zuidkant van Tilburg). Dit hield concreet in, dat er overvolle bussen waren op dit traject door de toestroom van het aantal studenten die via dit traject reizen om op hun school te komen (ROC Tilburg, Fontys Hogeschool en het Willem II college). Dit probleem kwam ons bekend voor, omdat dit in Breda ook wel eens het geval is met de bussen richting de NHTV en de Avans.

De oplossing!

De oplossing die wij bedacht hebben is, om in tegenstelling tot het inzetten van meer bussen, juist minder bussen in te zetten en de student te stimuleren om te fietsen. We hebben een app ontwikkeld die geactiveerd wordt op het moment dat de student zijn ter beschikking gestelde fiets scant. De app meet met een GPS hoeveel kilomer de student aflegt met een maximaal aantal kilometers op een dag (om misbruik te voorkomen). De accu op de fiets geeft een signaal door naar de app die vervolgens de metingen opslaat. De metingen zorgen ervoor dat de student krediet opbouwt. Het fietsen wordt dus beloond. Het is slechts 10 minuten fietsen, wat dus prima te doen is voor de student. Wat aanpassingen op het traject zullen de route nog sneller en veiliger maken. Zo wordt er dus koolstofdioxide bespaard door de afname van het aantal bussen en het komt te gezondheid van de fietser ten goede...

De Prijs

Onze idee is verkozen tot beste potentiële idee van de Hacketon. Daarmee hebben wij de ‘potential award’ gewonnen t.w.v. 500 euro. Het was een geslaagde challenge waarin we veel geleerd hebben over mobiliteitsonderzoek en het samenwerken met andere disciplines!

20161015_NextMobilityHack_HR_023_5413 (1)

Bekijk ook!

2

Video 2: The next mobility hack - the aftermovie 

;