Safari Resort Beekse Bergen, een succes?
Opleiding

Safari Resort Beekse Bergen, een succes?

Dit artikel was geschreven door Jory Bekelaar als onderdeel van het vak Professionele en Communicatieve Vaardigheden tijdens academisch jaar 2020 - 2021

 

In 2016 werd het begin gemaakt aan de grootste investering die Libéma ooit heeft gedaan. De bouw van een Safari Resort ter uitbreiding van Safaripark Beekse Bergen. Gasten kunnen in het Safari Resort in Safaripark Beekse Bergen letterlijk overnachten tussen de wilde dieren. Na 2 jaar bouwen was de eerste fase van het 42 hectare groot gebied een feit. In 2018 kon Safari Resort Beekse Bergen haar eerste gasten verwelkomen in 239 luxe lodges, safaritenten en boomhutten verspreid over savannes en bosgebieden met in- en exterieur gebaseerd op authentieke Afrikaanse stammen. Later zullen er in fase twee nog eens 186 verschillende type accommodaties worden gerealiseerd op de savannes en bosgebieden in het Afrikaanse Safari Resort Beekse Bergen. Naast de accommodaties zijn er vele faciliteiten op het park gevestigd in het centrumgebouw Karibu Town. Onder meer een grillrestaurant, bowlingbaan, speelvoorziening, winkels en bar zijn aanwezig (Beekse Bergen, sd).

Doelstelling en visie

“Wakker worden tussen leeuwen, zebra’s, giraffen en nog veel meer bijzondere dieren. We gaan onze gasten in Safari Resort Beekse Bergen deze unieke belevenis bieden!” Deze uitspraak van directeur en aandeelhouder van Libéma Dirk Lips beschrijft ook meteen de doelstelling en visie van dit nieuwe resort. In de huidige cultuur groeien mens en natuur steeds verder uit elkaar. Toch is aandacht voor het milieu van belang voor de toekomst. Safari Resort Beekse Bergen wil dan ook een belangrijke rol vervullen in het verbinden van mens en natuur. Door het verbinden van mens en natuur willen ze een positieve gedragsverandering uitlokken ten opzichte van natuurbehoud en milieu (Huijskens, 2018). Naast het verbinden van natuur en mens zorgt het Safariresort voor het creëren van een ervaring en de belevenis van een echte safari.

Kenmerken en eigenschappen

Het Safariresort Beekse Bergen bevat een aantal bijzondere kenmerken. Meteen duidelijk, maar wel een unieke eigenschap; het overnachten tussen de dieren. Daarmee is het de enigste plek in Nederland waar dit kan. Ook is er duidelijk te zien dat dit plan continue is geanalyseerd en aan ieder aspect gedacht is. Op het resort zijn twee grote savannes, een leeuwenvlakte en verschillende ‘plassen’ (zie figuur 1). Elke accommodatie heeft zijn eigen unieke uitzicht gericht op een van de dierengebieden. Naast de unieke ligging zijn de accommodaties verdeeld per type. Zo bevinden zich de kidslodges bij elkaar om een centrale speeltuin. De safaritenten bevinden zich in de bosrijke omgeving en groepslodges bevinden zich vooral bij het centrumgebouw. Deze inrichting is een van de vele positieve aspecten. Ook de ecologische hoofdstructuur behoort hier toe. Zo is er in nauwe samenwerking met Stichting Milieufederatie Brabant een plan gemaakt om de ecologische hoofdstructuur te beschermen en te behouden. Het natuurlijke klimaat blijft in stand gehouden.

Naast al deze positieve aspecten zijn er ook twijfelpunten bij Safari Resort Beekse Bergen. Wanneer men een accommodatie boekt kan men zelf de locatie uitkiezen. Echter is dit een moeilijke keuze vooraf en weet je niet altijd of je de goede accommodatie hebt gekozen. Daarnaast heeft dit ook invloed op het uitzicht. Sommige plekken zijn voorzien van een prachtige savanne met veel dieren en sommige accommodaties hebben weer een iets ‘minder’ uitzicht op de savanne. Echter zijn dit dan ook de enige minpunten.

Terugblik

Inmiddels ontvangt het resort al twee jaar gasten. Als we samen met Rens Willemsen (general manager) en Niels de Wildt (directeur vakantieparken) terugblikken naar de afgelopen twee jaar: “We zijn trots, megatrots.” Sinds de eerste gasten werden ontvangen is het Safari Resort in vakantieperiodes helemaal vol geboekt. Ze krijgen veel lovende reacties. “De verwachtingen van het Safari Resort kloppen eigenlijk helemaal niet met de realiteit, maar dat komt omdat de realiteit nog boven onze verwachtingen is uitgestegen. Wanneer je hier komt hangt er een speciale sfeer, een bepaalde dynamiek, dat is gewoon heel goed gelukt!” (Tilburg Nieuws, 2019). Het Safari Resort heeft met 4.5 ster en beoordeling uitstekend veelal lovende reacties. (Tripadvisor, sd)

"Uniek! Een met de natuur zijn!"

"Betoverende ervaring tussen de wilde dieren."

"In één woord fantastisch!"

"Top weekend gehad!"

Na deze twee jaar en alle lovende reacties zal Safari Resort blijven ontwikkelen. Met de uitbreiding van het Resort met de tweede fase wordt de ervaring en belevenis vergroot.

“Het Safari Resort Beekse Bergen is beter geworden dan wij voor ogen hadden. Er was chemie samen met Kragten waardoor we van elkaar hebben geleerd en elkaar hebben geïnspireerd. Kragten heeft mijn kennis verrijkt, samen zijn we tot een resultaat gekomen waar de werkelijkheid mooier is dan dromen.” Zegt een tevreden directeur Dirk Lips (Kragten, sd).
Kragten is een ingenieursbureau en een echte specialist met betrekking tot het vakgebied Built Environment.

Naast projecten over de hele wereld waren zij ook hoofdverantwoordelijke voor dit Safari Resort. “Een unieke ervaring, het is eigenlijk niet te beschrijven”, vertelt Joost tijdens mijn meeloop dag bij Kragten. “Ieder aspect is wel tien keer geanalyseerd. Met elk detail moest rekening worden gehouden. Na jaren ontwerpen, samenwerken en strugglen is het resultaat verbluffend.” Kragten is dan ook apentrots op dit unieke project en kunnen zich geen mooier compliment bedenken als bedrijf in deze samenwerking.

Conclusie

Uit alle reviews en beoordelingen kunnen we een conclusie trekken. Safari Resort is een unieke ontwikkeling. Het ontwerp, proces en realisatie zijn een geweldige prestatie. Ik ben recentelijk in het Safaripark geweest en kon een blik werpen op het Safari Resort. Daarnaast heb ik ook een mogelijkheid gekregen via het bedrijf Kragten om een kijkje te nemen achter de schermen van dit grote en unieke project. Waar moest men aan denken, welke obstakels kwamen ze tegen, etc. Het is werkelijk een bijzondere locatie met alle voorzieningen die men kan bedenken. Over elk detail is nagedacht, elke accommodatie heeft zijn eigen uitzicht (let op met reserveren) en iedere morgen ziet men weer andere dieren. Kortom, een prachtige en unieke locatie om te overnachten!

Bibliografie

http://tilburg.com/nieuws/update-beekse-bergen-een-jaar-sinds-opening-uniek-safari-resort/
https://www.kragten.nl/projecten/het-obstakelvrij-maken-voor-de-realisatie-van-safari-resort-beekse-bergen
https://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review-g188583-d13901162-Reviews-or5-Safari_Resort_Beekse_Bergen-Hilvarenbeek_North_Brabant_Province.html#REVIEWS
https://www.beeksebergen.nl/nieuws/libema-realiseert-safari-resort-beekse-bergen
https://documents.nthv.nl/login.aspx?doc=placement+reports%5cAT%5c2017-2018%5cHuijskensKelseyATmt2018.pdf

;