Stage in China
Shapers

Stage in China!

Over mezelf en motivatie voor China

Mijn naam is Jacob Veerhuis, en ik ben een derdejaars student Logistiek en economie bij academie SLM. Na twee jaar een opleiding gevolgd te hebben aan de Hogeschool van Amsterdam, besloot ik dat logistiek meer mijn interesse wekte. Ik ben verhuisd naar Breda, en ben daar volledig opnieuw begonnen. Ik kwam terecht in een gezellig studentenhuis met 6 andere studenten, ging hockeyen bij B.H.V. Push en werd lid van de Medezeggenschapsraad van NHTV. 

Halverwege het tweede jaar van mijn studie kreeg ik voor het eerst uitleg over de stage die ik zou gaan lopen in het derde studiejaar: de student moest zelf een stagebedrijf zoeken, en een (onderzoeks)opdracht samenstellen op het gebied van productie-, distributie-, evenementen- of zorglogistiek. Ik besloot een stagereferaat bij te wonen van Johannes Veldt, die zijn stage heeft gelopen bij een bedrijf dat mij interesseerde: 3 P.M. China Manufacturing Limited (3 P.M).
Na de presentatie heb ik nog lang met Johannes gesproken, waarna ik overtuigd was om te gaan solliciteren bij dit bedrijf.

Solliceteren bij 3 P.M. China Manufacturing Limited

Na een sollicitatieprocedure van vier weken, die midden in de zomervakantie heeft plaatsgevonden, kreeg ik via een Skype call om 4 uur ’s-nachts te horen dat ik was aangenomen bij 3 P.M. 3 P.M. China Manufacturing Limited is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het innoveren, ontwikkelen en produceren van plastic componenten. De meest bekende producten van 3 P.M. zijn de beschermcases voor iPhones, tablets en andere mobile devices, en de dummy-phones.
De fabriek is gevestigd in de ‘Silicon Valley’ van China: Shenzhen. Dit is een productiestad met 14 miljoen inwoners, een stad die begin jaren zeventig nog maar 300.000 inwoners telde. Het hoofdkantoor is per auto in ongeveer twee uur te bereiken, en staat in het centrum van Hong Kong. Ik heb samen met de Nederlandse C.E.O. en de Chinese C.O.O. mijn stageopdracht geformuleerd: het output proces analyseren, de knelpunten in kaart brengen en uiteindelijk advies uitbrengen hoe deze knelpunten verholpen kunnen worden. In de praktijk heeft deze opdracht aspecten van zowel productie- als distributielogistiek.

Op weg naar China en eerste indrukken

Het aanvragen van een visum voor China heeft nog voor veel stress gezorgd, maar uiteindelijk kon ik met een gerust hart op 27 augustus vertrekken. Eenmaal aangekomen in Hong Kong had ik vier dagen om te wennen aan het klimaat van 30 graden met een luchtvochtigheid van meer dan 80%, en het tijdsverschil van +6. Het leven in Hong Kong was erg prettig: ik kon slapen in de gastenkamer van de C.E.O., iedereen sprak Engels en ik had nog een aantal vrienden die in Hong Kong woonden waar ik mee af kon spreken. Na een week vertrok ik naar Shenzhen, waar de stage echt zou gaan beginnen. Het was erg indrukwekkend om voor het eerst in de fabriek te zijn, waar (afhankelijk van de drukte) tussen de 500 en 900 werknemers zich inzetten voor het bedrijf. Het is een goed geoliede machine, waar de Westerse (ergonomische en ethische) standaarden worden gehanteerd. Alle werknemers krijgen tegen hele lage kosten een woning aangeboden van het bedrijf in een dormitory. Ik kreeg een kamer in een ruimer huis, waar ik samen woonde met het hoogste management van het bedrijf. Elke dag werd ik om 07.15 richting de fabriek gebracht door een shuttlebus van het bedrijf en rond 18:00 bracht de shuttlebus ons weer naar huis toe. Mijn was werd gedaan en er werd elke dag gekookt door de huishoudster, dat was ideaal. Ik kreeg ook een scooter tot mijn beschikking, en ik was vrij om eerder of later met eigen vervoer naar de fabriek te gaan.

Het dagelijkse leven in China

Tijdens het leven en werken in China heb ik het taalverschil als grootste uitdaging ervaren. Ik woonde en werkte namelijk in het fabrieksdistrict (Bao’an) van Shenzhen, waar voornamelijk laagopgeleide mensen wonen. In het weekend vertrekken deze mensen vaak naar de steden waar hun familie woont, verder het land in. Het cultuurverschil met deze ‘traditionele Chinees’ was de eerste paar weken ook even wennen:

Mensen kunnen niet gewoon netjes wachten in de rij, maar dringen overal voor.


Een bezoek aan de Chinese dokter leverde, na het aandachtig lezen van mijn hand, enkel een kopje thee op.


Je bestelt nooit eten alleen voor jezelf, maar je bestelt meerdere gerechten die worden geserveerd op ronde eettafels met een draaiend blad in het midden.


Vlees/kip geserveerd met bot en al, vis door de breedte gesneden (met ingewanden en al) in je noedels.


De auto met de hardste toeter krijgt hier voorrang.


Maar vooral: de mensen zijn heel erg vriendelijk. Ze hebben in mijn woonplaats nog nooit een Westerling gezien, dus ze waren ook heel erg nieuwsgierig.

 

Toen ik na een aantal weken geaccepteerd had dat deze verschillen er zijn en dat ik er niks aan kon veranderen, maakte dat mijn leven een stuk aangenamer. Ik leerde mensen kennen die mij Mandarijn (traditioneel Chinees) lesgaven, en ik begon de Chinese Apps ‘Wechat’ en ‘Baidu’ leren te gebruiken. Facebook, Google, Youtube en andere websites en apps zijn in China helaas geblokkeerd. Die blokkade is de omzeilen met een VPN, maar dat blijft een trage oplossing.

Activiteiten tijdens mijn stageperiode

Tijdens deze stage heb ik vier keer heen-en-weer gereisd tussen Shenzhen en Hong Kong. Het Westerse en dynamische karakter van Hong Kong was steeds weer heerlijk en vertrouwd om naar terug te komen. Halverwege ben ik nog een keer een weekend naar Peking en Shanghai gereisd om de NHTV te vertegenwoordigen op de China Education Expo. Hier heb ik samen met Alumni de aanwezigheid van de NHTV versterkt in de potentieel grootste markt van de wereld. Het laatste weekend van november heb ik nog deelgenomen aan het 43e ZOAT( Zuid-Oost Azië Toernooi) in Bangkok, waar ik het Nederlands/Hong Kong hockeyelftal versterkte.

Resultaten

Over mijn resultaat zijn mijn stagebegeleiders en ik ook tevreden: ik heb niet alleen advies gegeven, maar ik heb onder goed overleg ook een advies uitgewerkt en kunnen implementeren. Ik heb een aantal templates ontwikkeld die het invoeren van gegevens geautomatiseerd hebben. Deze methode heb ik afgekeken met een Benchmark bij de Supply Chain Director van Blokker Nederland, die ik via een Skype heb gesproken. Alle shipping documents worden nu met behulp van deze templates ingevuld, waardoor er minder fouten worden gemaakt, en de doorlooptijd per order is verkort.

Al met al was deze stagetijd een leerzame ervaring die ik echt nooit meer zal vergeten. Er was enorm veel geduld, aanpassingsvermogen en ondernemingsdrang voor nodig om het hier naar mijn zin te kunnen hebben. Dit was niet altijd gemakkelijk op te brengen met het lopen van een 50-urige stageweek. In drie maanden tijd heb ik veel geleerd over de Chinese cultuur, en over mijzelf. Ik heb om leren gaan met een taal- en cultuurbarrière en heb duidelijker voor ogen hoe ik mezelf persoonlijk en professioneel wil gaan ontwikkelen. Ik kijk met trots en dankbaarheid terug op deze periode.

Jacob Veerhuis

;