Stage in Kopenhagen: 'ik werd met open armen ontvangen'
Shapers

Stage in Kopenhagen: 'ik werd met open armen ontvangen'

Mijn naam is Buddy van der Heijden, ik ben derdejaars student Urban Design aan NHTV. Van 31 augustus tot en met 5 december 2015 heb ik stage mogen lopen bij het bedrijf Active City Transformation in Kopenhagen, Denemarken.

Waarom naar het buitenland?
Voordat ik de opleiding Urban Design begon, heb ik eerst een mbo opleiding gedaan. Hier heb ik de kans om een buitenlandse stage te lopen nooit aangegrepen, achteraf heb ik hier altijd spijt van gehad. Toen ik bij NHTV tijdens mijn studie Urban Design weer de kans kreeg om naar het buitenland te gaan, wist ik dat ik er dit keer helemaal voor moest gaan. Het leek me ontzettend tof om er in mijn eentje op uit te gaan en nieuwe ervaringen op te doen. Bovendien vond ik het belangrijk om mijn Engels te verbeteren.

Waarom Kopenhagen?
Tijdens een studiereis naar Kopenhagen was ik positief verrast door de stad, de architectuur, de openbare ruimtes en natuurlijk het Scandinavische design in het algemeen. Ook kwam ik er achter dat er ontzettend veel interessante bedrijven in Kopenhagen gevestigd zijn en bovendien spreken de Denen erg goed Engels. Dit gaf voor mij de doorslag om hier op jacht te gaan naar een stageplaats!
buddy2
Het vinden van een geschikte stageplaats bleek helaas erg lastig! Na het versturen van tientallen brieven, had ik pas enkele (standaard) reacties teruggekregen. Met de zomervakantie al in zicht had ik de hoop op een buitenlandse stage bijna opgegeven. Gelukkig kreeg ik op de valreep nog een reactie van het bedrijf Active City Transformation. Na een korte periode van mailverkeer was ik aangenomen en kon mijn buitenlandse avontuur beginnen!

Over het bedrijf
Active City Transformation is een klein jong bureau in het centrum van Kopenhagen. Het team bestaat uit de eigenaar en 3 tot 5 stagiaires. Het bureau is gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebieden met het doel de gebruikers van de ruimte meer te laten bewegen in het dagelijks leven en een actievere samenleving te ontwikkelen. Dit doen ze door aantrekkelijke openbare ruimtes te creëren die de gebruiker aanspoort tot sport en bewegen.

De opdracht
Samen met een Deense en een Italiaanse stagiaire, kreeg ik de verantwoordelijkheid voor een ontwerpopgave voor het Bygholm park in Horsens, een stad op het vaste land van Denemarken. Het park - in Engelse landschapsstijl – had zijn aantrekkingskracht verloren en werd niet veel meer bezocht. De gemeente had de opdracht gegeven om het park te “activeren” en het weer op de kaart te zetten voor de bewoners van Horsens. Omdat ik samen met de andere stagiaires aan een eigen project mocht werken, hadden we veel inspraak in het ontwerp, en konden we onze eigen richting kiezen. Uiteindelijk hebben we er voor gekozen om een reeks actieve objecten te ontwerpen en deze langs een route in het park te plaatsen. Deze objecten zijn ontworpen voor mensen van alle leeftijdscategorieën en kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan er op gespeeld, gesport en gezeten worden. Daarbij hebben we de objecten zo ontworpen dat ze iets vertellen over het park en de omgeving. We hebben het project met succes weten af te ronden, en is dan ook erg goed ontvangen door de gemeente. Zij gaan nu kijken of het plan financieel haalbaar is.

buddy3
Mijn verblijf
Ik had niet lang nodig om te wennen in Kopenhagen, Denemarken lijkt namelijk in veel opzichten erg op Nederland. Bij mijn bedrijf werd ik met open armen ontvangen en had ik al snel een klik met mijn collega’s. Met hen ging ik ook na het werk vaak nog wat doen. Iedere vrijdag was het Fashion Friday, dan was het de bedoeling dat je wat anders droeg dan normaal en hadden we aan het einde van de middag een borrel. Ik heb veel openbare ruimtes is Kopenhagen bezocht en deze ook gebruikt als inspiratiebron voor het project waar ik mee bezig was.

Tot slot
Als je in je in het buitenland zit en je er helemaal alleen voor staat, ben je genoodzaakt om er op uit te gaan. Tijdens mijn periode in Kopenhagen heb ik dan ook ontzettend veel interessante mensen ontmoet, ik ben op de meest bijzondere plekken geweest en ik heb ontzettend veel bijzondere avonden mee gemaakt. Hier heb ik erg veel van geleerd en ik had het niet willen missen. Ik zou dan ook iedereen aanraden om eens een stage te lopen buiten Nederland.

;