Stage Trans Asia Shipping Company (TASCO) Berhad, Kuala Lumpur
Shapers

Stage in Kuala Lumpur!

Mijn motivatie

Toen ik begon aan mijn studie Logistiek en Economie wist ik één ding heel zeker: ik wil stage lopen in het buitenland en de uitdaging aangaan! Aan het einde van leerjaar 2 ging ik op zoek naar een stageplaats. Een stageplaats regelen in het buitenland blijkt uiteindelijk nog niet zo gemakkelijk te zijn.

Voorbereidingen

Ik ging met verschillende bedrijven in gesprek om de kans op een stageplaats in het buitenland te vergroten. Via het bedrijf Malaysian Dutch Business Council (MDBC) die connecties hebben met verschillende Maleisische bedrijven werd ik gelinkt aan het bedrijf Trans Asia Shipping Company (TASCO) in Shah Alam. Ik raakte in gesprek met de (Nederlandse) logistiek manager van het bedrijf, die al meerdere jaren voor dit bedrijf blijkt te werken.

Ongeveer veertien mailtjes en een sollicitatie via een Skype gesprek later werd mijn stage goedgekeurd door zowel NHTV als TASCO Berhad. Hierna werd er weer gemaild met MDBC die de werkvergunning zal regelen voor mijn stage. Ik moest behoorlijk wat papieren invullen voordat mijn stage in Kuala Lumpur helemaal rond was.

Op 12 augustus vloog ik dan eindelijk naar Kuala Lumpur. Let the adventure begin!

Eerste indrukken

De stage opdracht in het bedrijf luidde: ‘to define one or more solutions to improve capacity utilization of the ‘console trucks’ in the cross of the Shah Alam Logistics Centre’. Ik had aardige collega’s die vroegen naar hoe het ging en die ook altijd klaar stonden om vragen te beantwoorden met betrekking tot mijn onderzoek. Mijn stagebegeleider (de Nederlandse manager) in het bedrijf hielp mij ook zo goed als mogelijk om het maximale uit mijn stageverslag te halen.

Dagelijkse leven en activiteiten

Ik ging wonen in een flat in Brickfields, een wijk in Little India op ongeveer een uur reizen van mijn stagebedrijf (lopen, trein en dan nog de taxi). Hier bleken nog zestig andere Nederlandse studenten te wonen die allemaal stage lopen in verschillende bedrijven in Kuala Lumpur (bijna al deze stages zijn geregeld via MDBC, via MDBC ben ik ook met deze studenten in contact geraakt).

Uiteindelijk deed ik meerdere trips met deze studenten, naar verschillende landen/steden in Aziё zoals o.a. Singapore, Phuket (Thailand), Borneo, Hong Kong en natuurlijk bezocht ik veel plaatsen in Maleisiё zelf.

Resultaten

Tijdens mijn stageperiode heb ik geleerd om zelfstandiger te worden (ik had hiervoor nog nooit op kamers gewoond en nog niet veel ‘alleen’ gereisd). Ook heb ik geleerd om mijn weg te vinden in een (andere) bedrijfscultuur. Een bedrijfscultuur die eigenlijk veel lijkt op de Nederlandse bedrijfscultuur (iets wat ik totaal niet had verwacht).

Een paar keer ben ik ook behoorlijk moe geweest. Doordeweeks werkte ik van maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 17.30. In de weekenden reisde ik veel om zoveel mogelijk te kunnen zien tijdens mijn stageperiode in Aziё. Het was een soms vermoeiende, maar ook zeer leerzame periode.

Ik kijk terug op een geweldige tijd.

Frank de Beer

Derdejaarsstudent Logistiek en Economie NHTV

;