Verkeer is het bloed van onze steden
Opleiding

Verkeer is het bloed van onze steden

Normaal gesproken zorgt hij ervoor dat je tijdens een operatie geen pijn voelt en dat je daarna ook zonder pijn wakker wordt. Nu was deze anesthesioloog even niet in de operatiekamer, maar stapte hij binnen in een collegezaal gevuld met eerstejaars studenten Built Environment. Daar vertelde hij over de overeenkomsten tussen verkeersstromen in steden en de bloedsomloop in het menselijk lichaam. En dat zijn er veel. Verrassend veel.

Zo is het in het menselijk lichaam ook wel eens spits. Als je aan het sporten bent bijvoorbeeld. Je lijf schakelt dan wat spitsstroken in om zuurstofrijk bloed snel op de plaats van bestemming te krijgen. De belangrijke plekken krijgen trouwens extra bloed, zoals de hersenen. In steden zijn belangrijke bestemmingen ook druk, zoals stadscentra. In het menselijk lichaam lopen naar deze plekken vaak ook meerdere slagaders, zodat bij een eventuele opstopping de boel blijft doordraaien. Zo hebben de hersenen bijvoorbeeld een soort rotonde waar het bloed linksom of rechtsom kan stromen!

Het was een inspirerend verhaal met veel leuke feitjes. Wist je bijvoorbeeld dat de totale lengte van de bloedsomloop in het menselijk lichaam, van de grootste slagader tot de kleinste haarvaten, zo'n 100.000 km is? Dat is 2,5 keer rond de wereld! En ongeveer net zo lang als het totale wegennet in Nederland.

bloedsomloop

;