Verleg je grenzen: stage lopen in Engeland
Shapers

Verleg je grenzen: stage lopen in Engeland

Mijn naam is Michelle Ritzen, ik ben 19 jaar en op dit moment ben ik derdejaars studente Urban Design aan de NHTV. Omdat ik in Limburg woonachtig was ben ik vanaf het eerste jaar in Breda op kamers gaan wonen.

Op zoek naar een internationale stage
Tijdens het tweede schooljaar kregen we informatie over de stageperiode in het derde jaar. Al snel wist ik dat ik naar het buitenland wilde. Vanaf het begin heb ik me georiënteerd op een buitenlandse stage. Naar binnenlandse stageplekken heb ik niet meer gezocht. Ik ging meteen op zoek naar stage bedrijven in het buitenland, omdat ik als leerdoel had mijn Engels te verbeteren wilde ik het liefst naar een Engelstalig land. Ik had een lijst gemaakt van alle bedrijven waar ik naartoe zou mailen. Ik heb van alle bedrijven hun website bekeken en hun projecten zorgvuldig gelezen. Na heel veel e-mailen met nog geen resultaat begon ik te twijfelen of me dit wel zou lukken. Ik had wel al een Skype sollicitatiegesprek gehad met een bedrijf uit London. Dit ging helaas niet door omdat het bedrijf op zoek was naar een student die een jaar stage kon lopen.

Netwerk helpt bij het vinden van een stage
Tijdens atelier kreeg ik een tip van een van mijn leraren om het bedrijf NEW Masterplanning eens te contacteren. Een van de directeuren komt uit Nederland, vandaar deze connectie. Na te hebben gebeld en gemaild met dit bedrijf kreeg ik een positieve reactie dat ik daar stage mocht gaan lopen. Zo zie je maar weer de mensen om je heen kunnen je ook helpen met het vinden van een stagebedrijf.

Wonen in Bournemouth
Het bedrijf NEW Masterplanning is gevestigd in Poole. Poole ligt aan de zuidkust van Engeland. Ik ben op kamers gegaan in Bournemouth, dit is een stad naast Poole. Om een idee te krijgen van de plek kan je de grootte van Bournemouth vergelijken met Nijmegen. De reistijd van Bournemouth naar London is ongeveer 2 uur. Het is dus vrij gemakkelijk om een weekendje naar London te gaan. De directe busverbinding van Bournemouth naar Londen is echt een aanrader.

Twee dagen voordat mijn stage begon had ik een kamer gevonden in Bournemouth. Tijdens de zomervakantie heb ik al een beetje bekeken in welke buurt ik een kamer wilde huren. Een week voor mijn stage ben ik naar Engeland gegaan en heb ik afspraken gemaakt met verschillende letting-agencies. Uiteindelijk vond ik een kamer in Bournemouth.
De bewoners in het huis hebben verschillende nationaliteiten. Iedereen komt van een ander land van de wereld. Er wonen personen uit Spanje, Brazilie, Portugal, Italie en Zwitserland. Dit was een leuke mix en interessant om te zien wat iedereen als gewoonte heeft.

In het bedrijf waar ik stage loop werken tien mensen en met mij erbij elf. We werken allemaal in dezelfde ruimte wat ik zelf wel prettig vind. Iedere maandag hebben we een bespreking over wat iedereen gaat doen de rest van de week. Zo blijf je goed op de hoogte van de projecten en wie er aan werkt en hoe ver deze medewerkers zijn.

Meer leren over woningbouw en openbare ruimtes 
Tijdens mijn stage heb ik meegelopen met de projecten die op dat moment bezig waren binnen het bedrijf. Deze stageperiode is dan ook een meeloopstage voor mij. Hierin ontdek je hoe het bedrijf te werk gaat en kom je meer te weten over de andere disciplines binnen dit vakgebied. In de eerste periode was ik veel betrokken met projecten die te maken hadden met woningbouw. In een van deze projecten was hun doel om ongeveer 600 woningen te realiseren. Vanaf het moment dat ik uitleg kreeg over dit project mocht ik meteen meedenken en mee ontwerpen aan dit plan. Hier leerde ik heel veel van. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld veel verschillende oplossingen voor parkeren en hoe je om gaat met het plaatsen van een woning op de hoek van een straat.
Op dit moment ben ik meer betrokken op lagere schaal, denk hierbij aan een openbare ruimte. Ik ben bezig met een ontwerp voor een openbare ruimte. Dit gaat veel meer op detailniveau in. Ik ben blij dat ik de kans krijg op veel verschillende schaalniveaus te werken.

Persoonlijke grenzen verleggen en leren
Voordat ik begon aan de stage had ik gekozen voor een stage van 6 maanden. Ik ben erg blij dat ik hier voor heb gekozen. Deze eerste 3 maanden gingen heel snel voorbij. Persoonlijk had ik de eerste periode nodig om te wennen aan hoe het bedrijf te werk gaat. In de tweede periode gaat het dan ook wat sneller en beter. Ondanks het feit dat Engels niet mijn sterkste vak is, heb ik me niet laten weerhouden om toch naar Engeland te gaan. Het was in het begin moeilijk om de gesprekken te volgen, maar na het leren van de vaktermen ging het volgen en praten al beter.

Time flies 
Ik heb de eerste periode nu afgesloten en ben nu bezig met de tweede periode. Deze stage gaat heel snel en ik had niet verwacht dat het mij zo goed zou bevallen. Ik zou het daarom ook niet erg vinden om nog langer te blijven. Ik heb niet alleen veel geleerd van deze stage, maar ook heb ik veel geleerd van het wonen in het buitenland. Een ding weet ik nu zeker: Ik heb nog niet genoeg gezien van de wereld!

Michelle Ritzen

 

michelle4michelle3michelle2

 

;