Waarom wordt er, ondanks het bestaan van alternatieven, zoveel plastic gebruikt?
Shapers

Waarom wordt er, ondanks het bestaan van alternatieven, zoveel plastic gebruikt?

Dit artikel is geschreven door Joris van der Horst als opdracht voor het vak Professionele en Communicatieve Vaardigheden, tijdens het academisch jaar 2019 - 2020.

Plastic is één van de grootste vervuilers van de wereld en de oorzaak van de plastic soep. Plastic wordt veel gebruikt voor speelgoed, in kleding of voor de verpakkingen van producten. Het grote nadeel van plastic is dat het niet vergaat. Waarom wordt er dan toch zoveel gebruik van gemaakt?

Plastic is een kunststof gemaakt uit aardolie, aardgas en planten. Het zijn langgerekte moleculen: polymeren. Per jaar maken we 250 miljoen ton plastic. (Vogel) Waarom wordt er zoveel plastic gebruikt? Zijn er geen alternatieve voor plastic? Het antwoord is ja. Er zijn weldegelijk alternatieven voor plastic. Voor de uitvinding van plastic werd het ook zonder gedaan en vanwege de toenemende kritiek op plastic wordt er ook naar alternatieven gezocht. Toch wordt er vaak alsnog voor plastic gekozen. In veel gevallen is plastic de beste keuze omdat het weinig gewicht heeft, goedkoop is om te maken en erg sterk is.

Bijvoorbeeld als verpakking van een six-pack cola. Maar in sommige gevallen is het gebruik van plastic overbodig. Zo worden veel dozen gedicht met tape. De samenstelling van tape bestaat vaak uit polyester en een bepaalde soort lijm. Polyester is een vorm van plastic (ECO-logisch). De polyester tape kan ook van papier worden gemaakt. De verpakkingstape wordt vaak eenmalig gebruikt en daarna weggegooid. Wegwerp plastic is de grote oorzaak van de plastic soep (Zeehondencentrum). Met de plastic soep wordt de enorme hoeveelheid plastic in de oceanen bedoeld. In sommige stukken zee is het water door het afval niet eens meer te zien. Maar ook de strakblauwe wateren zijn vervuild. Plastic vergaat niet, maar breekt wel af. Het kan afbreken tot zulke kleine stukjes dat het met het blote oog niet meer waar te nemen is. Dit haalt niet weg dat het voor de dieren in de oceanen nog steeds schadelijk is. doordat wegwerpplastic maar eenmalig gebruikt kan worden is het al snel afval. Hoe graag we afval ook scheiden en netjes in de prullenbak gooien, er zijn altijd mensen die hier geen belang bij hebben. Deze mensen gooien hun plastic gewoon de natuur in.

tanvi sharma  4bD2p5zbdA unsplash

 

Het zou daarom beter zijn om geen wegwerpplastic te gebruiken of te maken. Een bedrijf dat de verpakkingstape maakt is Supertape. Supertape maakt hun eigen lijm en voegt dit toe aan de folie. Supertape maakt ook tape van papier. De papieren tape is milieuvriendelijker en recyclebaar. Toch wordt van de plastic tape veel meer verkocht. De voornaamste reden hiervoor is dat de plastic tape vrijwel net zo goedkoop is, in sommige gevallen zelfs goedkoper, dan de papieren tape. Daarnaast is plastic tape een stuk sterker dus dozen met een zware inhoud blijven steviger verpakt. De meeste klanten die momenteel de papieren tape kopen doen dit dus alleen vanuit duurzame redenen. Dat plastic een efficiënter materiaal is om mee te werken zie je in de praktijk vaker terug. Zo zijn plastic tasjes veel steviger dan papieren tassen. Om hetzelfde gewicht met een papieren tas te tillen als met plastic tas, moet er veel meer materiaal gebruikt worden.

Het gebruik van meer materialen maakt het eindproduct weer duurder. In bijna alle winkels worden er dan ook plastic tasjes meegegeven en geen papieren tasjes. Vooral supermarkten kampen met dit probleem. Boodschappen zijn snel zwaar en hiervoor is de papieren tas simpelweg niet sterk genoeg. Wel worden de tasjes tegenwoordig 100% recyclebaar gemaakt en is het wettelijk verplicht om voor een plastic tasje te betalen (rijksoverheid). Hierdoor is het gebruik ervan wel afgenomen maar nog bij lange na niet gestopt. Het grote probleem van plastic is dus eigenlijk dat het te efficiënt is. Het is een sterk materiaal dat weinig kost. Er zijn momenteel wel alternatieven, maar deze zijn gewoon te duur of niet sterk genoeg. Ook wordt er hard gewerkt aan een oplossing maar met plastic concurreren is een hele moeilijke strijdt. Hierdoor zal een verandering in het gebruik van plastic voorlopig uitblijven.

Bibliografie

BBC. (2018, februari 12). Queen backs plan to cut plastic use on royal estates. Opgeroepen op november 3, 2019,
https://www.bbc.com/news/uk-43030701

Codonesu, G. (2016, oktober 5). Opgeroepen op oktober 28, 2019, van Trouw
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/nog-meer-plastic-soep-in-de-stille-oceaan~bf29c65b/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

ECO-logisch. (sd). Opgeroepen op oktober 2019, 28, van ECO:
https://www.eco-logisch.nl/kennisbank-Plastic-en-kunststof-311

Missbeautypassion. (2018, september 8). Opgeroepen op oktober 28, 2019, van Missbeautypassion:
https://www.missbeautypassion.nl/goedkoop-papieren-tassen-alternatief-plastic-tas/

Plastic soup foundation. (sd). plastic soup funest voor dieren. Opgeroepen op november 3, 2019,
https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/dierenleed/

rijksoverheid. (sd). verbod op gratis plastic tassen. Opgeroepen op november 3, 2019,
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/verbod-op-gratis-plastic-tassen

Supertape. (sd). Papieren tape. Opgeroepen op november 3, 2019,
https://www.supertape.nl/verpakkings-tape/paper+tape

Vogel, M. (sd). Opgeroepen op oktober 28, 2019, van NPO
https://npofocus.nl/artikel/7956/wat-is-plastic-en-hoe-maak-je-het

Zeehondencentrum. (sd). Opgeroepen op oktober 28, 2019,
https://www.zeehondencentrum.nl/zee/plastic-soep?gclid=EAIaIQobChMI8P-1xMbB5QIVyOJ3Ch1JMAn-EAAYASAAEgIu8PD_BwE

;